Dr. Radu Ţincu: „Fără Dumnezeu nu există nici o vindecare”!

Autor
Dr. Radu Ţincu
Tipar
Articol
Topic
Viață și Sănatate

La Secţia de Terapie Intensivă, distanţa dintre viaţă şi moarte este atât de mică, încât mulţi pacienți încetează să mai spere în vindecare. Alții îşi pun nădejdea în priceperea medicilor, dar şi în ajutorul lui Dumnezeu, căci „fără El nu există nici o vindecare”, după cum spune doctorul Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Acesta vorbește despre cazurile de însănătoșire miraculoasă datorită rugăciunilor și despre importanța prezenței preotului în spital, la căpătâiul omului bolnav spre vindecarea sufletului acestuia. Tânărul medic susține cu toată convingerea că rugăciunile către Dumnezeu nu rămân niciodată fără răspuns.

Domnule doctor, este preotul o prezenţă importantă în spital, mai ales pentru pacienții de la Secţia de Terapie Intensivă?

Sunt foarte mulți pacienți de la Reanimare care își doresc prezența preotului, prezență ce nu trebuie percepută, după părerea mea, neapărat ca aștep­tare a ultimului moment. Preotul este prezent nu pentru că viața se sfârșește, ci pentru a-i alina suferința bolnavului. Dincolo de durerea fizică, pe care noi, medicii, o alinăm cu analgezice, este nevoie și de alinarea sufletului acestor oameni.

Trecând prin momente de cumpănă în spital, unii pacienți și-au schimbat perspectiva asupra vieții, în sensul că s-au întors la credința în Dumnezeu. Alții abia atunci L-au descoperit. I-am auzit pe mulți dintre ei împărtă­șindu-și experiența și vorbind despre puterea credinței ca niște adevărați apostoli, iar concluzia lor este: „Da, Dumnezeu există și m-a ajutat să mă vindec!”

Credeți că vindecarea trupului necesită și transformare spirituală?

În Secția de Terapie Intensivă, de obicei, lupta dintre viață și moarte, care este permanent prezentă, te face mult mai atent la aspecte ce depășesc sfera medicală. Din punctul meu de vedere, medicul de Terapie Intensivă, pe lângă activitatea principală de tratare a pacientului, trebuie să fie și un foarte bun psiholog. Să ofere suport emoțional celui bolnav, dar și familiei acestuia. Suferința la Reanimare este una foarte grea. Produce o serie întreagă de schimbări comportamentale. Pacienții fie nu mai sunt cooperanți, în sensul că nu mai acceptă tratamentul deoarece cad în deznădejde și vor să se termine mai repede, fie, dimpotrivă, nu acceptă diagnosticul și posibilitatea unui final nefericit foarte curând. Cei dragi suportă și mai greu adevărurile medicale. Tratamentul este esențial, dar trebuie să existe din partea medicului o implicare psihoemoțională care să asigure acest suport.

Ați remarcat vreo diferen­ță, fie și de ordin psihologic, între starea pacien­ților pentru care se fac rugăciuni, de exemplu Sfântul Maslu, și ceilalți?

Am observat la pacienții care beneficiază de suport moral și religios că există, în primul rând, o cooperare mai bună cu ei. Din câte ştiu, slujba Sfântului Maslu este rânduită de Biserică tocmai să fie ajutor bolnavului pentru a fi vindecat. De multe ori, în Reanimare am fost de față când preotul spitalului sau alți preoți din afară au efectuat slujbe de acest fel, săvârșite la cererea familiei sau, în cazul pacienților conștienți, la cererea lor. Gândindu-mă retrospectiv la astfel de momente, pot spune că de foarte multe ori Sfântul Maslu a produs modificări spectaculoase înspre însănătoșirea celor internaţi. Unii au fost vindecați în mod miraculos.

Mai exact, ce fel de schimbări au survenit?

Au fost pacienți în comă care, chiar dacă nu s-au trezit în timpul Sfântului Maslu, au trecut printr-o serie de modificări ale parametrilor hemodinamici. Dintr-o dată, inima a început să bată mai repede și tensiunea să crească. Faptul că a existat o reacție vegetativă simpatică, ceva care a determinat tahicardie și creșterea tensiunii arteriale la un pacient comatos, ne arată faptul că ceva exterior s-a întâmplat. Toate aceste modificări, reacții, au fost înregistrate doar pe perioada săvârșirii slujbei Maslului, într-un interval de 40-50 de minute.

Ar putea exista o expli­ca­ție științifică pentru aceste schimbări?

Dacă vrem să fim riguros științifici, putem să le atribuim unor factori pe care probabil nu i-am sesizat medical la acel moment, dar, ca medic, întrebarea mea este: ce ar putea interveni pe o perioadă de 40 de minute, care să se și termine odată cu slujba Sfântului Maslu? Este clar că, dacă un pacient are timp de câteva zile niște parametri constanți și, dintr-o dată, aceștia înregistrează modificări exact pe durata acestei slujbe, se datorează rugăciunilor. Eu cred cu toată ființa că aceste schimbări au fost determinate de slujba Sfântului Maslu.

Etichete

NOTĂ ORTODOXIA.RO:

Dr. Radu Țincu - Medic primar Terapie Intensiva - Toxicologie

Detoxifierea reprezinta un element extrem de important in cadrul tratarii multor afectiuni, realizat prin diverse interventii de natura dietetica, fitoterapica, cuantica, masaj etc. In functie de afectiune se urmareste detoxifierea diferitelor sisteme, cum ar fi cel digestiv (colon, ficat) sau tesuturi: limfatic, sanguin, adipos etc, urmarindu-se indepartarea toxinelor provenite din alimente sau din mediul inconjurator (fast-food, aditivi alimentari, pesticide, metale grele, tutun, alcool) sau care sunt generate datorita expunerii la radiatii electromagnetice.

Dr. Radu Tincu, medic primar in cadrul sectiei de Terapie Intensiva – Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (unica sectie de acest gen din tara), avand o vasta experienta clinica, va poate ghida atat in ce priveste depistarea intoxicatiilor sau a sensibilitatii la factorii nocivi, cat si referitor la conduita terapeutica adecvata acestor patologii.

Dr. Radu Țincu efectueaza cercetarea de doctorat in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti cu tema “Mecanismele antioxidante implicate in intoxicatia cu plumb”. De asemenea este asistent universitar in cadrul catedrei de Farmacologie, Toxicologie si Psihofarmacologie Clinica din cadrul UMF Bucuresti.

Activitatea de cercetare stiintifica a Dr. Tincu este recunoscuta prin participarea cu lucrari de cercetare in domeniul toxicologiei la congrese nationale si internationale:

  • In anul 2015 primeste premiul III la Congresul National de Anestezie si Terapie Intensiva de la Sinaia pentru o lucrare de cercetare ce vizeaza intoxicatia cu mercur.
  • Cercetarea despre rolul terapiilor antioxidante primeste premiu din partea Societatii Europene de Nutritie Clinica in cadrul Congresului Espen 2016 de la Conpenhaga.
  • Alte lucrari de cercetare din domeniul toxicologiei au fost prezentate la congrese de renume printre care: Congresul Mondial de Anestezie si Terapie Intensiva 2016 de la Hong Kong, Congresul National de Nutritie Clinica 2016 de la Poiana Brasov, Congresul European de Toxicologie 2016 de la Sevilia.

Dr. Radu Tincu a participat la realizarea Registrului National de Toxicologie din Romania, in calitate de expert. Este autorul a numeroase articole de specialitate publicate in reviste de specialitate indexate ISI si B+ si de asemenea autor al unor capitole de carte medicala.

In ziua de astazi organismele internationale din domeniul toxicologiei se preocupa mai mult de expunerile cotidiene la diverse toxice, iar intoxicatiile acute cu unele toxice sunt din ce in ce mai rare. Aceste expuneri zilnice la toxice a determinat in ultimele decenii necesitatea scaderii valorilor acceptate pentru toxicitate. Acest fapt este datorat observatiilor stiintifice din ultimii ani care au concluzionat ca expuneriile chiar la doze mici pot determina perturbari in functionarea organismului uman. Aceste disfunctionalitati au la baza dezechilibrarea balantei oxidante-antioxidante, aparand disfunctii enzimatice la nivelul anumitor organe. Expunerea la metale grele (mercur, plumb, etc.) ca urmare a industrializarii excesive si a poluarii mediului inconjurator a determinat aparitia unei noi categorii de pacienti, care nu sunt neaparat intoxicati (avand in vedere criteriile actuale care clasifica intoxicatiile acute sau cronice), ei facand parte din categoria pacientiilor expusi toxic, care prezinta o serie de simptome (neurologice, cardiovasculare, renale, respiratorii, dermatologice, etc). In ziua de astazi expunerile la susbstante toxice beneficiaza de un tratament multimodal care include tratamente de eliminare a toxicelor (terapii chelatoare), de reechilibrare a balantei oxidante/antioxidante, de reactivare enzimatica si energetica, de prevenire a absobtiei digestive a toxicelor” (Dr. Radu Tincu).

Articole Recente