Sfântul Vasile cel Mare - LEUL LUI HRISTOS - film documentar subtitrat în română

Tipar
Video
Topic
Biografii și Pesonalități

Un documentar extraordinar care arată o imagine asemănătoare cu ce-a trăită de noi după Sinodul din Creta unde scumpa noastră Ortodoxie a fost trădată de Episcopii noștri, priviți câtă lupta a dus Sf Vasile cel Mare cum a renunțat la bucuria și liniștea din pustie pentru a salva Credință Adevărată. Cât au luptat Sfinții pentru Adevăr și acum câtă nepăsare este. Avem atâtea scrieri lăsate în urma pe care le disprețuim și ne lăsăm învinși de teamă și furați de lucruri materiale de la mic la mare.

Plânge cerul, plânge Maica Domnului, plâng icoanele cu sângele Mântuitorului și noi nu vărsăm o lacrimă, nu ne doare inima ci preferăm tăcerea și lepădarea de Dumnezeu. Să ne trezim fraților acum cât încă mai este pace și ne lasă Dumnezeu timp de pocăință și mărturisirea Adevarului căci atât de multe suflete se vor pierde și din mâna noastră se va cere sângele lor. Fiecare creștin în parte este responsabil atât pentru el cât și pentru aproapele, ce să mai spunem de Ierarhi, preoți, călugări și maici?

 

ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH VASILE CEL MARE 

Data prăznuirii

După Rugăciunile începătoare,

Condacul 1

Pe tine, trâmbiţa cea cu dumnezeiască glăsuire şi cereasca albină, care din florile învăţăturilor ai adunat mierea cea făcătoare de viaţă a dogmelor Treimii şi o ai lăsat Bisericii lui Hristos bogăţie neîmpuţinată, din care gustăm noi toţi, cu dulce cântare te lăudăm, cântând ţie: Bucură-te, mare ierarhe Vasile!

Icosul 1

Sfantul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei

Tipar
Referință
Topic
Sfinți și Minuni

Tot în această zi, pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Acest mare părinte al nostru Vasile a trăit pe vremea împăratului Valens, când Biserica era tare prigonită de necredinţa lui Arie, ereticul. Iar Sfântul Vasile a apărat cu toată puterea dreapta credinţă şi a îndrăznit să mustre chiar în faţă pe împăratul Valens, căzut şi el în erezia lui Arie.

Tatăl Sfântului Vasile era din Pont şi se numea tot Vasile, iar maica sa era din Capadocia şi se numea Emilia. Sfântul Vasile a întrecut în ştiinţă pe cei din timpul său şi pe cei din vechime, căci învăţase toată filozofia şi toate ştiinţele din vremea aceea. Deci, covârşind pe toţi nu numai cu filozofia şi cu mintea cea ascuţită, ci şi cu puterea şi viaţa cea îmbunătăţită, a fost sfinţit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.

Ca arhiereu, a dus lupte grele pentru credinţa ortodoxă, punând în uimire chiar pe dregătorul locului, care nu s-a putut împotrivi înţelepciunii şi tăriei în credinţă a sfântului. Prin cuvântările sale a lovit în credinţele greşite ale ereticilor; a dat învăţături şi îndemnuri pentru buna întocmire a obiceiurilor; a luminat tainele cele adânci ale făpturii; a păstorit turma lui Hristos, învăţând pe toţi şi ajutând pe săraci, pe bolnavi şi pe bătrâni, în aşezământul său vestit, numit Vasiliada. A trecut către Domnul în anul 379, când nu împlinise încă 50 de ani.

Articole Recente

Personalități ale Ortodoxiei Românești

Data nașterii:
Locul nașterii: Comuna Deleni, jud. Cernăuţi
Data adormirii:
Data nașterii:
Locul nașterii: Pârscov - Buzău
Data adormirii:
Data nașterii:
Locul nașterii: comuna Oncești, jud. Tecuci interbelic (astăzi în jud. Bacău)
Data adormirii:

Biblioteca - Cărți Creștin Ortodoxe

Despre semnele sfârșitului
Anonim
Editura CHRISTIANA - S.O.S Medical - Teologia sexualităţii
DR. GENOVEVA TUDOR / RĂZVAN CODRESCU